Η κίνηση του Παναθηναϊκού ήταν αποφασιστική. Την ώρα που ο Λουκάς έκλεινε την πόρτα στον Ολυμπιακό, οι «πράσινοι» καραδοκούσαν έχοντας πείσει τον διεθνή φόργουορντ για τις… “καλύτερες συνθήκες” που θα του παρείχαν, όπως είπε και ο ίδιος στις δηλώσεις του.
Το κέρδος του «τριφυλλιού» από την απόκτησή του είναι πολλαπλό και όχι μόνο αγωνιστικό. Πλέον, οι πρωταθλητές με Μαυροκεφαλίδη, Παππά, Γιάνκοβιτς, Μπράμο, και Διαμαντίδη, Φώτση διαθέτουν έναν ισχυρό ελληνικό κορμό πρωταγωνιστών, που την προηγούμενη σεζόν έλειψε από το ρόστερ τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο ο Διαμαντίδης και ο Τσαρτσαρής ήταν οι Ελληνες που είχαν σημαντική παρουσία στα φετινά παιχνίδια της ομάδας του. Πλέον, όμως, υπάρχουν έξι, όλοι έτοιμοι για το rotation.
Τι φέρνει
Από εκεί και πέρα, ο Μαυροκεφαλίδης έρχεται να καλύψει το κενό που άφησε η αποχώρηση του Κώστα Τσαρτσαρή, με μεγαλύτερη, παρ’ όλα αυτά, επιθετική αποτελεσματικότητα, αλλά πιο αδύναμα αμυντικά χαρακτηριστικά. Ακόμα και τώρα, πάντως, ο Πεδουλάκης στερείται (και προφανώς συνεχίζει να αναζητά) έναν καλό σέντερ για να πλαισιώσει τον Λάσμε, καθώς ο Λουκάς δεν είναι ένα τυπικό 5άρι, μπορεί όμως υπό συνθήκες να προσφέρει με το παιχνίδι αυτά που περιμένει ο Πεδουλάκης από τον αναπληρωματικό του Γκαμπονέζου. Εν ολίγοις, είναι ένας παίκτης που προϊόντος του χρόνου έχει εξελίξει σε πολύ υψηλό επίπεδο το επιθετικό παιχνίδι του. Μπορεί να παίξει τόσο με πρόσωπο όσο και με πλάτη στο καλάθι. Είναι εξαιρετικός σουτέρ και υπ’ αυτήν την έννοια κουβαλά όλα τα στοιχεία ενός μοντέρνου πάουερ φόργουορντ, πλην της ταχύτητας. Εχει υψηλό μπασκετικό IQ, διαβάζει τις φάσεις και μπορεί να δημιουργήσει (από το low post κυρίως).
Τα μειονεκτήματα
Ο Λουκάς Μαυροκεφαλίδης δεν είναι ο καλύτερος αμυντικός και εκεί υστερεί έναντι του Κώστα Τσαρτσαρή. Δεν είναι ο κορυφαίος ριμπάουντερ και δεν έχει γρήγορα αμυντικά πόδια. Εχει ωριμάσει όμως αρκετά για να καλύπτει τα κενά του με τη σκέψη του, ιδιαίτερα στις αμυντικές περιστροφές. Δεν είναι και πολύ δυνατός, αλλά ταυτόχρονα έχει εξαιρετικές κινήσεις στο low post, που ισοσκελίζει το χάντικαπ του αθλητικού μειονεκτήματος.
ΠΑΟΚ (2001-06)
Το ξεπέταγμα
Το όνομα του Λουκά ακούγεται για πρώτη φορά τη σεζόν 2001-02, όταν σε ηλικία 17 ετών παίζει σε 4 αγώνες της αντρικής ομάδας. Πέντε χρόνια μετά όμως κι ενώ είναι μόνο 22 ετών, ήταν ο τελευταίος παίκτης που κόπηκε από την Εθνική πριν από το Παγκόσμιο της Ιαπωνίας, έχοντας πραγματοποιήσει μία σπουδαία σεζόν. Σε 29 αγώνες είχε 450 πόντους συνολικά (15,5 μ.ό.) και 148 αμ. +78 επ. ριμπάουντ (5,7 μ.ό.). Και βέβαια έναν χρόνο αργότερα είχε κατακτήσει με την τρομερή ομάδα των Εφήβων το ασημένιο μετάλλιο στο Παγκόσμιο της Αργεντινής.
Βίρτους Ρόμα – Βαλένθια (2006-07)
Το αποτυχημένο ρίσκο
Ηταν τα πρώτα χρόνια που ο “Μαυρό” άρχιζε να πατάει γερά στα πόδια του, έχοντας αυτοπεποίθηση και επιλογές να προσφέρει στο παιχνίδι του. Τα πολλά προβλήματα του ΠΑΟΚ τον οδήγησαν στη Ρόμα, επιλογή του προσωπική του Ντέγιαν Μποντιρόγκα, αλλά ο Λουκάς ήταν ακόμα άγουρος. Δεν κατάφερε να προσαρμοστεί ποτέ παρότι σκόραρε 7,5 π. μ.ό. στους 18 αγώνες που έπαιξε και τον Φεβρουάριο ζήτησε κι έφυγε δανεικός στη Βαλένθια όπου παρέμεινε μέχρι το τέλος της σεζόν. Η απόφαση της μετανάστευσης δεν είχε ολοκληρωθεί με τον ιδανικό τρόπο.
Ολυμπιακός (2007-08)
Το καλοκαίρι του 2007 ο Λουκάς βλέπει για πρώτη φορά να αναγνωρίζεται η ικανότητά του από το εγχώριο σύνολο. Μόνο που ο Πίνι Γκέρσον αρχικά και ο Παναγιώτης Γιαννάκης του δίνουν συνολικά 24 αγώνες καθ’ όλη τη διάρκεια της σεζόν και 10 στην Ευρωλίγκα. Ο Μαυροκεφαλίδης ακόμα δεν έχει πείσει για την ικανότητά του και αυτή η χρόνια είναι ελαφρώς παράξενη. Εχει καλύτερη αντιμετώπιση μεν από τον Βασιλειάδη, αλλά επί της ουσίας φαίνεται να μη συγκεντρώνει μεγάλη πίστη…
Μαρούσι (2008-09), Ολυμπιακός (2009-11)
Δεν είναι υπερβολή να υποστηρίξει κανείς ότι μέχρι το 2008 ο κόσμος πιστεύει ότι ο Μαυροκεφαλίδης είναι απλά ένα χαμένο κεφάλαιο για το ελληνικό μπάσκετ. Ερχεται όμως ο δανεισμός-σωτηρία στο Μαρούσι. Εκεί ο Λουκάς κάνει σπουδαία πράγματα με μία πραγματικά πολύ καλή ομάδα, δείχνει το σπουδαίο ταλέντο που έχει όταν ο κόουτς του έχει εμπιστοσύνη και τελειώνει με 10,7 πόντους στην Α1 και 12,3 στο Eurocup. Και ακολουθεί η μεγάλη διετία στον Ολυμπιακό, όπου ο Μαυροκεφαλίδης όχι μόνο βρήκε τον χώρο του σε μία μεγάλη ομάδα, αλλά ήταν κι από τους μεγάλους πρωταγωνιστές. Κάνει σε αρκετές περιπτώσεις μεγάλα ματς στο ΟΑΚΑ κόντρα στον Παναθηναϊκό, είναι σταθερός, απειλεί με κάθε τρόπο και σταθεροποιείται σε ένα πολύ υψηλό επίπεδο, πλησιάζοντας διψήφιους μέσους όρους πόντων ακόμα και στην Ευρωλίγκα (τη δεύτερη χρόνια).
Σπαρτάκ Αγίας Πετρούπολης – Μπαρτσελόνα (2011-13)
Στο τέλος της σεζόν του 2011 ο Λουκάς δεν τα βρήκε με τον Ολυμπιακό και επέλεξε τη Σπαρτάκ Αγίας Πετρούπολης για να συνεχίσει την καριέρα του. Σε ένα περιβάλλον όπου δεν του παίρνει πάνω από έναν μήνα για να προσαρμοστεί, ο Ελληνας φόργουορντ εξελίσσεται σε ηγέτη της Σπαρτάκ σε όλες τις διοργανώσεις. Το παιχνίδι του γίνεται ακόμα πιο ολοκληρωμένο, βελτιώνει το σουτ του, παίρνει πιο εύκολα προσπάθειες ακόμα και κάτω από το καλάθι και δεν διστάζει να εκτελέσει. Ξέρει ότι είναι πρωταγωνιστής. Η βελτίωσή του είναι μεγάλη με αποτέλεσμα να τον καλέσει η Μπαρτσελόνα για τα πλέι οφ του φετινού ισπανικού πρωταθλήματος.
Πηγή: Goal