Για τον Ντάνιελ Πράνιτς, το πιο «λαμπερό» καλοκαιρινό απόκτημα του «τριφυλλιού», ο Παναθηναϊκός φαντάζει ως η απόλυτη λύτρωση έπειτα από μία πολύ δύσκολη (και σε αρκετές περιπτώσεις «κολασμένη») σεζόν στη Σπόρτινγκ Λισσαβώνας.
Σεζόν που δεν φανταζόταν καν πως θα είχε τόσο άσχημη εξέλιξη όταν έδινε τα χέρια του με την πορτογαλική ομάδα τον Μάιο του ’12, αφήνοντας πίσω του το Μόναχο και την Μπάγερν, εν γνώσει του πως δεν περιλαμβανόταν στα σχέδια του Χάινκες.
Για πολλούς η περσινή περίοδος αποτελεί ένα «μυστήριο». Πώς δηλαδή ο Κροάτης άσος βρέθηκε από το ζενίθ στο ναδίρ κι εκτός πλάνων του συλλόγου της Λισσαβώνας. Την απάντηση τη δίνει στο «Goal» ο Ρουί Μιγκέλ Γκόμες, συντάκτης της πορτογαλικής εφημερίδας «O Jogo» σε θέματα Σπόρτινγκ, ο οποίος ρίχνει φως σε όλες τις άγνωστες πτυχές της σεζόν 2012-13 (και δη του πρώτου εξαμήνου του στην Πορτογαλία) κι εξηγεί πώς ο Πράνιτς -μαζί με άλλους σταρ των «λιονταριών»- έπεσε «θύμα» της εσωτερικής διοικητικής έριδας αλλά και των συνεχόμενων προπονητικών αλλαγών που δεν του έδωσαν την ευκαιρία να παίξει ποτέ στη φυσική του θέση.
«Ο Πράνιτς αποκτήθηκε από τη Σπόρτινγκ το περασμένο καλοκαίρι ως η πιο ηχηρή μεταγραφή της και συνέχεια μίας σειράς δυνατών κινήσεων που είχαν ξεκινήσει έναν χρόνο πριν. Η διοίκηση του Γκοντίνιο Λόπες του προσέφερε 700 χιλ. ευρώ καθαρές απολαβές που μαζί με την εφορία ανέβαζαν το κόστος στο 1,2 εκατ. ευρώ. Το δε συμβόλαιο ήταν τριετές και οι προσδοκίες μεγάλες καθώς το βιογραφικό του ήταν εξαιρετικό. Λίγους μήνες πριν άλλωστε ήταν μέλος της Μπάγερν Μονάχου που είχε φτάσει ως τον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ.
Ξεκίνησε με προπονητή τον Σα Πίντο, ο οποίος επέλεξε να τον χρησιμοποιήσει σε θέση αριστερού μπακ σε διάταξη 4-2-3-1, με τον πρώην παίκτη της Σεβίλλης, Ντιέγκο Καπέλ, να αγωνίζεται μπροστά του ως αριστερός χαφ. Παρότι ο Κροάτης προτιμά να χρησιμοποιείται στον άξονα ως αριστερός εσωτερικός χαφ, έπαιξε μόλις σε ένα παιχνίδι με τον Σα Πίντο ως κεντρικός μέσος και όλα τα υπόλοιπα αριστερός μπακ.
Τα πρώτα του παιχνίδια ήταν εντυπωσιακά κι επιβεβαίωσαν πως είναι παίκτης κλάσης! Εδωσε ταχύτητα, διείσδυση, ποιότητα και πολλές καλές σέντρες. Ωστόσο, ήταν καθαρά επιθετικό μπακ με κάποια προβλήματα στο ανασταλτικό σκέλος του παιχνιδιού. Τα αποτελέσματα της ομάδας, εντούτοις, δεν ήταν καλά στο πρωτάθλημα και στην Ευρώπη, ο Σα Πίντο αποχώρησε και τη θέση του ανέλαβε ως υπηρεσιακός ο Οσεάνο Κρους. Με τον Κρους η διάταξη (4-2-3-1) διατηρήθηκε, αλλά ο Πράνιτς μετατέθηκε σε θέση αριστερού εξτρέμ, δίχως να επιπλεύσει από το συνεχιζόμενο ναυάγιο της Σπόρτινγκ.
Μετά από τρεις αγώνες τη θέση του Κρους στο τιμόνι πήρε ο Φρανκ Φερκότερεν. Με τον Βέλγο ο Πράνιτς -αφού ξεπέρασε έναν μικροτραυματισμό στο πλευρό- άλλαξε ξανά θέση, στην ίδια διάταξη! Tοποθετήθηκε πίσω από τον στράικερ Φαν Φονσβίγκελ. Η ομάδα άρχισε να έχει σχετικά ανοδική πορεία στο πρωτάθλημα (παρότι υπέστη μία πολύ βαριά ήττα από τη Βασιλεία στο Γιουρόπα) και ο Πράνιτς ήταν μεταξύ των διακριθέντων.
Εδώ βεβαίως πρέπει να επισημάνω ότι καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου υπήρχε τεράστια εσωτερική διαμάχη στη Σπόρτινγκ σε επίπεδο διοίκησης. Ο πρόεδρος Γκοντίνιο Λόπες δεχόταν διαρκώς πυρά από την αντιπολίτευση του Μπρούνο ντε Καρβάλιο (σ.σ. ανέλαβε τα ηνία της ομάδας από τον περασμένο Μάρτη) για την κάκιστη πορεία της ομάδας, για τις μεταγραφικές επιλογές και τα χρήματα που ξοδεύτηκαν την τελευταία διετία. Απ’ την εποχή Φρέιτας μέχρι τότε. Ως ένα από τα μεγάλα ονόματα της Σπόρτινγκ, ο Πράνιτς δεν γλίτωσε από την κριτική της αντιπολίτευσης (και όχι μόνο) και άρχισε να αντιλαμβάνεται ότι αμφισβητείται έντονα.
Στο ματς με την Πάσος Φερέιρα στις 5 Γενάρη η Σπόρτινγκ έπαθε εκ νέου ?μπλακ άουτ?, έχασε στη Λισσαβώνα με 1-0 και ο Φερκότερεν αποτέλεσε παρελθόν. Η ειρωνεία της τύχης μάλιστα είναι ότι σ’ αυτό το παιχνίδι ο Πράνιτς χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά πιο πίσω, ως δεξιός κεντρικός μέσος στο 4-2-3-1, έχοντας δίπλα του τον Ρινάουντο.
Ο Λόπες παρέδωσε τα ηνία της ομάδας στον Ζεσουάλδο Φερέιρα που εκτελούσε χρέη τεχνικού διευθυντή. Στο νικηφόρο ντεμπούτο του Φερέιρα στις 9 Γενάρη κόντρα και πάλι στην Πάσος (1-0, αυτή τη φορά για το Κύπελλο) ο Πράνιτς επέστρεψε σε θέση αριστερού μπακ, αλλά σε διάταξη 4-3-3 αυτή τη φορά. Λίγες μέρες μετά υπέστη έναν μυϊκό τραυματισμό που τον άφησε εκτός από τα ματς με Ολιανένσε και Μπέιρα Μαρ. Ο Ζεσουάλδο είχε δώσει πλέον φανέλα βασικού στο αριστερό άκρο στον Ινσούα και η προοπτική του δανεισμού του στη Θέλτα έδειξε να βολεύει όλους εκείνη τη στιγμή.
Το φετινό καλοκαίρι οι αλλαγές που έγιναν στη Σπόρτινγκ ήταν σαρωτικές. Ο Ντε Καρβάλιο που είχε αναλάβει πλέον την προεδρία της ομάδας αποφάσισε να απομακρύνει όλα τα “βαριά” συμβόλαια, προκειμένου να ανασάνει οικονομικά ο σύλλογος. Ανάμεσά τους ήταν και ο Πράνιτς, που μπήκε στη λίστα των αποχωρήσεων μαζί με τους Φαν Φονσβίγκελ, Σχάαρς, Ονιέγου, Μπουλαρούζ. Τα υπόλοιπα λίγο πολύ τα ξέρετε…».
ΤΟ ΠΕΝΤΑΜΗΝΟ ΣΤΗ ΘΕΛΤΑ
«Ηταν στραβός ο γιαλός…»
Του Μπλάις Σουάρεθ*
Ο Ντάνιελ Πράνιτς αποκτήθηκε από τη Θέλτα, τις τελευταίες ημέρες των μεταγραφών του Ιανουαρίου, για να προσφέρει την πείρα, τις παραστάσεις και, βεβαίως, την κλάση του στην προσπάθεια της ομάδας του Βίγκο να αποφύγει τον υποβιβασμό.
Λένε, όμως, ότι η αρχή είναι το ήμισυ του παντός και στην πρεμιέρα του ως βασικός κόντρα στην Οσασούνα (είχε παίξει μισή ώρα ως αλλαγή με τη Ρεάλ Σοσιεδάδ, αφήνοντας υποσχέσεις) ο Κροάτης τοποθετήθηκε από τον τότε προπονητή Πάκο Ερέρα σε ρόλο… δεξιού χαφ, μια θέση που πιθανόν να είχε παίξει για τελευταία φορά όταν ήταν ακόμα στις αλάνες της πόλης όπου μεγάλωσε! Οπως ήταν λογικό, ο Πράνιτς δεν απέδωσε, αλλά παρ’ όλα αυτά συνέχισε να δουλεύει για να κερδίσει μια θέση στην ομάδα, αν και ποτέ δεν λογιζόταν ως βασικός, ούτε από τον Ερέρα ούτε και από τον διάδοχό του Αμπέλ Ρεσίνο.
Το χάιλαϊτ του ήταν ένα «γεμάτο» ημίωρο κόντρα στη Ρεάλ Μαδρίτης, αλλά στο επόμενο ματς ο Ρεσίνο τον χρησιμοποίησε ως καθαρό αμυντικό χαφ, θέση που δεδομένα δεν μπορεί να καλύψει. Μεταξύ πάγκου και ενδεκάδας, χωρίς σταθερό χρόνο συμμετοχής και με ένα φραστικό επεισόδιο με τον Αμπέλ ενδιάμεσα, ο Πράνιτς άρχισε να… αφήνεται, να μην αποδίδει αυτό που μπορεί και εν τέλει έφυγε «αθόρυβα» από το Βίγκο, μετρώντας συνολικά σε μισή σεζόν δέκα συμμετοχές, εκ των οποίων ήταν βασικός στις τέσσερις.
*Ρεπόρτερ της «La Voz de Galicia»
«Λύτρωση η μεταγραφή στον ΠΑΟ»
Κάνοντας, εν κατακλείδι, την εκτίμησή του για το τι μπορεί να περιμένει ο Παναθηναϊκός από τον Πράνιτς, ο Πορτογάλος συνάδελφος Ρουί Μιγκέλ Γκόμες υπογράμμισε: «Εκτιμώ ότι ο Πράνιτς είναι πολύ ποιοτικός παίκτης.
Απλώς έπεσε πάνω στη συγκυρία των μεγάλων προβλημάτων της Σπόρτινγκ αγωνιστικά και των έριδων που υπήρχαν διοικητικά. Είναι λύτρωση η μεταγραφή του στον Παναθηναϊκό και εκτιμώ ότι αμφότερες οι πλευρές θα βγουν κερδισμένες, αρκεί να υπάρξει ομαλότητα και εμπιστοσύνη στη μεταξύ τους σχέση».
Το τελευταίο στοιχείο, πάντως, ο ίδιος ο Πράνιτς δείχνει να το έχει βρει εξαρχής στο «τριφύλλι», τονίζοντας προ ημερών στους δικούς του ανθρώπους πως «στον Παναθηναϊκό βρήκα μεγάλη αγάπη και ζεστασιά. Κι ο τρόπος που με υποδέχθηκαν δεν είχε καμία σχέση με την ψυχρή συμπεριφορά της Σπόρτινγκ…».